Sunday, November 26, 2006

One of the reasons I left the old company was because I was never being acknowledged, far from being appreciated.

Don't make me use the same reason to leave this current one.

Wednesday, November 22, 2006

Aiyyoh, I'm so pancit.

Translating is VERY TIRING. Kalau bayar takpe juga. Kalau takat 5-6 pages takpe lagi. Ini dah nak masuk seratus muka, mau gila aku. Buat tiga orang, tapi yang terseksa jiwa raga cuma dua orang. Yang sorang lagi cuma lenggang-lenggang kangkung.

November adalah bulan paling sibuk di dunia. Mulai awal November sampai tengah Disember karang jadual aku dah full. Satu minggu ni habiskan masa translate profile hampeh tu, next Sunday ada visit dari Unicef and duta arab mana ntah, and I was forced to be in the PR team, dari airport sampai dinner malam kat Primula I have to be involved. On Monday, ada convocation. Suruh aku naik stage lak tu, terseksa keboringan la aku. Tak peduli. AKU TAK NAKKKKK. Dahlah syllibus tak abis lagi ni. Ada test lagi nih. Bila masa aku nak habiskan semua? Kelas malam lagi la jawabnya. Weekend next week ke Awana Kijal for the college's family day, assist Kak Su untuk College Appreciation Dinner the next night. Balik dari Awana, hari Selasa 5th Dec terus gi Port Dickson for UPM Paper Marking sampai Thursday. Hahaha. Shopping kat Nilai la jawabnya. Ingat nak ambik cuti hari ahad dan isnin nak rehat puas2 sebelum kena assign ke UUM yang ntah bila la tu.

Masa ni baru boleh kenal mana betul kawan, mana yang boleh jadi lawan. Yang mana boleh diminta tolong, yang mana memang tak boleh nak ditolong.

Dan tiba-tiba teringat tempat kerja lama. Dulupun sibuk jugak. Cuma bezanya, dulu aku buat dengan terpaksa, sekarang aku buat dengan hati terbuka. Berbeza kan?

Monday, November 13, 2006

Budak-budak tengah exam pun aku bz tak habis. For the past week sibuk buat script untuk Choral Speaking for the college's annual dinner early next month. + in charge under protocol for the same event. Pening jap. Markah ada 1-2 subjek lagi yang perlu disiapkan. Budak2 UTM pun early next month jugak start final exam. Adoi... mana nak berkejar-kejar dengan syllibus lagi, mana nak buat test lagi... mana nak rehearsal choral speaking tu lagi...Pening!

Btw, last 2 weeks UTM buat visit ke kolej (spot-check). They interviewed the kids first then baru ada meeting ngan all the lecturers. Aku dah suspen gila takut kena sound pasal tak hantar lagi soalan quiz/tests etc to my penyelaras hahaha.

Suddenly, unexpectedly, masa meeting tu the UTM head tu tiba2 cakap..

"Which one of you is the E lecturer?"

Aku dah cuak gila. Hahahha. But then he said to us..

"The students said they enjoy... yeah.. they are enjoying their English.."

... and I was like............................................ nak nangis hahahahahaha! (And they don't even mention my quiz questions muahahaha!!)

And wish I could give every single one of the kid an A. Muahahahahahaha. Walaupun baru a week before that aku mengamuk dalam kelas pasal diorang tak buat kerje waahahahhaha, they still said good things about me! Hahahhahahaha. Love you guys soooo much!!! It was a proud moment, rasa macam segala jerih penat selama mengajar diorang berbaloi. Rasa appreciated giler. Rasa macam nak gi peluk cium sorang2 je.... ahhahahaha. Rasa macam berkobar2 nak masuk kelas pastu muahahah.

And the UTM team only mentioned 2 of the students' fav. subjects - English and another core-course (aku tak ingat nama tapi Eli yang ngajar.) Rasa bangga jap time tu... both of us are products of the same places hehe.....

It is a boost. For me to do better. Did I ever tell u guys how I love this job?